Zowel een totaal als een gedeeltelijk verbod op consumentenvuurwerk komen steeds dichterbij. Mensen stemmen massaal op petities voor een vuurwerkverbod, denkende dat dit het geweld tegen hulpverleners stopt en er geen slachtoffers meer zullen vallen. Wat gaat helpen en wat niet? Dat bespreken we in deze blog.

1. Vuurwerkbrillen

Vuurwerkbrillen zijn sinds een aantal jaren verplicht om uitgedeeld te worden door vuurwerkdealers bij aankoop van minimaal categorie F2 vuurwerk. Het gaat hier dus om vuurwerk als Rotjes, de meeste vuurpijlen en cakes.

Wij pleiten voor het uitdelen van vuurwerkbrillen aan mensen die zelf geen vuurwerk kopen, zodat ook deze mensen beschermd zijn tijdens de jaarwisseling.

2. Vuurwerk zoals chinese rollen niet verbieden

Legaal geproduceerde Chinese Rollen (F3) zijn ooit in Nederland in de handel genomen om het gebruik van illegale Chinese Rollen in Nederland tegen te gaan. Een verbod op dit stuk vuurwerk zal er dus voor zorgen dat er opnieuw illegale Chinese Rollen zullen worden afgestoken in Nederland.

3. Geen gedeeltelijk verbod op vuurwerk invoeren

Bij een gedeeltelijk verbod op vuurwerk betekent dit dat het voor de handhaving nog moeilijker wordt om het verschil tussen illegaal en legaal vuurwerk te kunnen zien. Daarnaast richt het vuurwerk wat in aanmerking komt voor een gedeeltelijk verbod geen tot nauwelijks schade aan.

4. Geen totaalverbod op vuurwerk invoeren

Bij een totaalverbod gaat de liefhebber van vuurwerk naar het buitenland om vuurwerk in te slaan. Het invoeren van vuurwerk uit bijvoorbeeld Duitsland en België is nu al verboden, alleen knijpt de Politie rond oud en nieuw een oogje toe wegens gebrek aan handhaving.

Een totaalverbod op vuurwerk zorgt voor een grotere import van illegaal vuurwerk uit landen als Polen of Italië en dus voor meer schade. Ook zorgt een totaalverbod ervoor dat de normale vuurwerkdealer en afsteker “genaaid” worden. Een groot gedeelte van de vuurwerkdealers leeft namelijk van de verkoop van vuurwerk en kan daarom zijn bedrijf, gedreven uit passie boven water houden.

Geef een reactie